تاثیرات کم خوابی بر یادگیری دانش آموزان

مشاوران کودک و خانواده می گویند: کم خوابیدن سبب کاهش یادگیری ، اختلال در تمرکز و خواب آلودگی دانش آموزان هنگام حضور در کلاس درس می شود و خواب و استراحت کافی در روند یادگیری دانش آموزان تاثیر مثبتی دارد.

همچنین بدن انسان علاوه بر تغذیه سالم به استراحت نیز نیاز دارد تا بتواند انرژی لازم را داشته باشد، زیرا خواب کافی و مفید شبانه موجب شادابی، نشاط و تمرکز می شود.

خواب یکی از نیازهای اساسی انسان است؛ اظهار داشت: اختلال در یادگیری، پرخاشگری، بداخلاقی و بی حوصلگی از تاثیرات کم خوابی و دیر خوابیدن به شمار می آیند.

اگر فرزند شما خواب مفید ۱۰-۱۲ ساعت در شبانه روز را رعایت نمی‌کند، باید او را مجبور به پیروی از آن کنید. تحقیقات نشان داده است که حتی یک ساعت کسر خواب برای کودکان زیر سه سال، زمانی که دبستان را آغاز می‌کنند، ممکن است در درازمدت سبب بوجود آمدن مشکلات رفتاری و شناختی گردد.

یک مطالعه جدید نشان داده است کودکانی که در طول روز ساعت‌هایی را در خواب می‌گذرانند، کلمات جدید را بهتر به خاطر می‌سپارند.

اکنون به تاثیرات خواب کم بر موفقیت کودکان در مدرسه می‌پردازیم.

مشکلات تمرکزی

وقتی کودکی مشکلاتی در مورد شنیدن جزئیات مباحث آموزشی یا تمرکز بر روی فعالیت‌های برنامه ریزی شده دارد یا در پاسخگویی به سوالات کُند باشد، علت اصلی آن‌ها اغلب کمبود خواب می‌باشد. در مدیریت زمانی و اولویت دهی به وظایف نیز مشکلاتی به وجود می‌آ ید. به همین دلیل کودکان شانس یادگیری نکات درسی در مدرسه را از دست می‌دهند.

کاهش وظیفه شناسی

در صورتی که کودک پیش دبستانی شما برای توصیف نقاشی ای که در مدرسه کشیده است دچار مشکل می‌شود، او باید از خواب بیشتری بهره گیرد. در سال ۱۹۹۸ در مجله خواب مطلبی منتشر گردید مبنی بر این که یک شب کمبود خواب به خلاقیت لفظی و اندیشه انتزاعی کودکان آسیب می‌رساند.

کُند ذهنی

خواب شب کافی، مغز یک فرد کوچک را تازه نگاه می‌دارد و به او در حفظ اطلاعات کمک می‌نماید. زمانی که خواب با موج کوتاه هماهنگ گردد یا زمانی که رویاها به وجود می‌آیند، حرکات سریع چشم در خواب یا REM نقش عمده ای در تقویت حافظه ایفا می‌نمایند. وقتی فرزند پیش دبستانی شما در مدرسه نام رنگ‌ها یا لغات جدیدی را با آهنگی جدید می‌آموزد، حرکات سریع چشم (REM)  به یکپارچه کردن ا ین اطلاعات جدید در مغز کمک می‌کند.

بیش فعالی

وقتی کودک شما در طول روز احساس خستگی می‌کند، مثل شما خمیازه نمی‌کشد و چرت نمی‌زند، بلکه او شروع به جست و خیز خواهد کرد. دلیل این کار چیست؟ کودکان با این عمل خود پیام خستگی خود را می‌فرستند. در این شرایط آن‌ها خارج از کنترل و آزاردهنده می‌شوند. و در صورتی که نتوانند وضعیتی ثابت داشته باشند، یادگیری آنها با مشکل مواجه خواهد شد.

ناتوانی در کنترل احساسات

کج خلقی، گریه‌های مداوم، اوقات تلخی کردن، بی صبری، از نشانه‌های خوابی شبانه در کودکان است. پیش دبستانی ای که کسری خواب دارد، کمتر قادر به کنترل احساسات خود خواهد بود. در نتیجه، بدخلقی ممکن است، جایگاه اجتماعی او در گروه همسن و سال‌هایش دچار تزلزل گردد. در صورتی که این کودکان با بچه‌های دیگر پرخاشگر و لجباز هستند، ارتباطات اجتماعی آن‌ها نیز تحت فشار قرار می‌گیرد.

مسائل بهداشتی

کم خوابی ممکن است سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و بدن را بیشتر مستعد قرارگیری در معرض عفونت‌ها و بیماری‌ها قرار دهد. همچنین تعادل هورمون‌های بدن به خصوص هورمون‌های حیاتی برای رشد را از بین می‌برد. و با این که  این مطلب ثابت شده نیست، اما می‌تواند باعث زود بیمار شدن کودک شما و در نتیجه غیبت از مدرسه گردد.

 

تهیه و تایید توسط: سرکار خانم ابراهیمی (آموزگار درس علوم)

 


امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 20/20